RKM Groupin Ismo Penttilä:


”Etäseurannan merkitys kasvussa – hyödyt selvät”


RKM Groupin toimitusjohtaja Ismo Penttilän mukaan rakennekosteuden ja olosuhteiden etäseurannan merkitys tulee kasvamaan rakennusalalla, sillä hyödyt ovat

selvät.

– Monia asioita voisi toteuttaa fyysisellä mittauksella, mutta mitä vähemmän turhaa juoksua tulee, sitä parempi kustannusteho saavutetaan. Samalla ammattilaiset voivat keskittyä hyödyntämään todellista osaamistaan, Penttilä sanoo.

RKM Group Oy:n toimitusjohtaja Ismo Penttilän mukaan Wiisteen IoT-antureiden mahdollistama reaaliaikainen etäseuranta on yhtiölle tärkeä työkalu. Penttilän kädessä on Wiisteen betonin IoT-kosteusmittari.


– Etäseuranta tehostaa prosessejamme ja parantaa kokonaispalveluamme, kun asiakkaamme saavat kattavat reaaliaikaiset seurantatiedot koko ajan. Näen, että tästä tulee vallitseva käytäntömme, Penttilä kertoo.

– Etäseuranta myös pienentää hiilijalanjälkeämme, kun turhat mittausmatkat vältetään.

”Vakuutuimme hyödyistä nopeasti”

Kiinteistöjen kunto- ja vahinkotutkimuksiin sekä vaativiin saneeraustöihin erikoistunut RKM Group otti Wiisteen kosteusanturit käyttönsä jo vuonna 2015, ensimmäisten yritysten joukossa.


Aluksi RKM käytti Wiisteen SH1-antureita uusien betonivalujen kuivumisen seurannassa sekä SHR-porareikäantureita, joita käytettiin kastuneiden betonirakenteiden kosteudenseurantaan. 


Molempia voitiin lukea jo tuolloin langattomasti Wiisteen RD1-käsilukijalla.Lisäksi RKM on käyttänyt SH4-antureita, joissa mittapää on erotettu lukupäästä johtimella. Sen ansiosta anturi voidaan asentaa hankaliinkin tiloihin – esimerkiksi kohteen lattian alla olevaan eristetilaan.


Esimerkiksi maanvastaiseen vesieristettyyn ja laatoitettuun pesuhuoneen lattiaan tai parkettipintaiseen olohuoneen lattiaan ei tarvitse tehdä reikää mittauskohtaan. Johtimellinen anturi voidaan ”ujuttaa” mittauskohtaan sivusuunnassa lattiaeristeen sisällä tai alla huomaamattomasta paikasta, esimerkiksi vaatehuoneesta tai kiintokalusteen alta.


Etuna on, että tällöin anturin sisäänmenokohdan paikkaus on edullista ja helppoa.

Myös RKM:n porareikämittaukset siirtymässä IoT-aikaan

Kun Wiiste toi tarjolle IoT-ratkaisun olosuhteiden etäseurantaan, se otettiin RKM Groupissa heti käyttöön.

– Olosuhdeseurannalle oli tarvetta erityisesti vesi- ja palovahinkokohteiden kuivauksen yhteydessä, Penttilä kertoo.

– Nykyään käytämme Wiisteen antureita myös uudis- ja korjausrakennuskohteiden kosteudenhallinnan suunnittelussa ja olosuhteiden hallinnassa.

Viime aikoina Wiiste on kehittänyt yhdessä asiakkaidensa kanssa porareikämittaukseen IoT-ratkaisua. RKM:llä on ollut kehitystyössä tärkeä rooli.

Yhtiöllä on käytössään myös johtimella varustetun SH4-anturin uusia IoT-versioita.

– Ne ovat osoittautuneet erittäin käyttökelpoisiksi betoni- ja kivirakenteiden olosuhteiden etäseurannassa ja vähentäneet turhia porareikämittauksia runsaasti, Ismo Penttilä sanoo.

Edelläkävijän työkaluina kärkituotteet

Ismo Penttilä kiittää Wiisteen alusta asti asianmukaisia laitteita ja pilvipalvelu Relian helppokäyttöisyyttä, mutta tärkeimpänä vahvuutena hän näkee tuotekehityksen.

– Meillä on visio olla oman alamme johtava toimija, ja haluamme käyttää eri osa-alueiden kärkituotteita kaikissa toiminnoissamme. Wiiste on lunastanut alueellaan lupaukset. Kukaan alaa tunteva ei varmasti kyseenalaista Wiisteen asemaa.

Wiisteen myyntijohtaja Jari Salokangas antaa RKM Groupille kiitosta suorasta ja aktiivisesta palautteesta, joka on auttanut Wiistettä vuosien varrella tuotekehityksessä.


– On tärkeää, että olemme kuulleet peruspalautteen lisäksi myös, mitä meiltä toivottaisiin jatkossa. Lisäksi iteraatio on toiminut yhteistyössämme erinomaisesti. Kun asiakkaalla on ollut uusi tarve, se on ratkaistu yhdessä, Salokangas sanoo.


RKM Groupin mittausten erityispiirre on Wiisteen datan integrointimahdollisuus yhtiön omaan tiedonhallintajärjestelmään.

”Puun IoT-kosteusmittarista tulossa alan kärkituote”

RKM Group on testannut myös Wiisteen viimeisintä tuotejulkaisua, yhdessä Stora Enson kanssa kehitettyä puun IoT-kosteusmittaria.

– Uskon, että puun jatkuvan kosteudenseurannan käyttövolyymi kasvaa puukerrostalojen myötä rakennusalalla merkittäväksi muutaman vuoden aikaikkunalla, ja tästä tulee alan kärkituote.


Myös RKM Group jatkaa kasvuaan kohti alansa terävintä kärkeä. Yritys otti vuoden 2021 alussa askeleen talotekniikan alueelle ostamalla merkittävän osuuden 26 henkilöä työllistävästä LVI Kurikka Oy:stä.  LVI Kurikka on erikoistunut mm. putkiremontteihin ja lämpöverkkoratkaisuihin.


RKM Groupin oman operatiivisen toiminnan liikevaihto oli vuonna 2020 13,5 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää yhteensä noin 150 ammattilaista. 


Lisäksi RKM Group toimii osaomistajana vastaavia palveluja Keski-Suomessa tuottavassa Keski-Suomen Kuivaustekniikka Oy:ssä.


RKM Group on kuulunut vuodesta 2020 alkaen Korpi Capitalin kohdeyhtiöihin, joissa kiinteistöihin liittyvät asiantuntija-, tutkimus-, ylläpito- ja korjauspalvelut tarjotaan

kattavasti koko maan alueella.