Ajankohtaista

  • 10.12.2020
    Wiisteen puun IoT-kosteusmittari TM Rakennusmaailmassa

    TM Rakennusmaailma käsittelee puun IoT-kosteusmittariamme artikkelissaan. 

    ”Puurakentajat ovat tähän asti ottaneet näytteitä puupaloista, mutta niiden perusteella ei ole saatu tietoa puuelementin kostumisajankohdasta.”

    Lue lisää
  • 08.10.2020
    Digitan IoT-verkko Wiisteen viennin tueksi

    Wiiste Oy ja Digita Oy laajentavat yhteistyötään Suomen rajojen ulkopuolelle. Wiisteen rakennusteollisuudelle suunnatuissa IoT-ratkaisuissa on  hyödynnetty jo aiemmin Suomen alueella Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvaa IoT-verkkoa.

    Wiiste Wireless -järjestelmä on kokonaisratkaisu lämpötilan- ja kosteudenseurannan hallintaan rakennustyömailla ja valmiissa rakennuksissa. Langattomat eri rakenteisiin asennetavat IoT-anturit välittävät dataa LoRaWAN-verkon kautta suoraan Wiiste Relia -pilvipalveluun, josta asiakas voi seurata kokonaistilannekuvaa reaaliaikaisesti.

    – IoT-järjestelmä tuo asiakkaillemme selviä kustannussäästöjä, parantaa riskienhallintaa ja lisää rakentamisen laatua sekä tehokkuutta kokonaisuudessaan, kertoo Wiisteen toimitusjohtaja Aki Böök.

    IoT-antureiden ja pilvipalvelun avulla Wiisteen asiakas voi helposti ja jatkuvasti seurata muun muassa rakentamisen aikaisia olosuhteita, rakenteiden kosteutta sekä saneeraus- ja vahinkokohteiden kuivatusta.

    Ratkaisu mahdollistaa rakentamisvaiheen lisäksi kiinteistöjen elinkaaren aikaisen kosteusseurannan.

    Maailman ensimmäinen puuelementtien IoT-kosteusmittari viennin veturina

    – Betonirakentamisen ratkaisujen ohella toimme taannoin markkinoille täysin uuden puurakenteiden seurantaan kehitetyn IoT-kosteusmittarin, jonka avulla voidaan etänä varmistaa puurakennukseen toimitettujen elementtien pysyminen kuivina tehtaalta työmaalle ja rakennuksen osaksi asti, Böök kertoo.

    – Puun IoT-kosteusmittari on kehitetty yhdessä Stora Enson kanssa. Mittari on läpäissyt vaaditut testit tunnetuissa rakennuskohteissa.

    Wiiste tähtää ratkaisuillaan vahvasti myös kansainvälisille markkinoille

    – On hienoa, että hyvä yhteistyökumppanimme Digita pystyy tukemaan meitä tässä verkostojensa avulla, Aki Böök sanoo.

    Signaali läpäisee betonin ja muut rakennusmateriaalit

    –Digita voi tarjota kattavan IoT-infrastruktuurin Wiisteen ratkaisuille niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. LoRaWAN-signaali läpäisee betonin sekä muut rakennusmateriaalit. Se tarjoaa näin reaaliaikaista dataa kohteiden rakentamisen eri vaiheisiin, kertoo Digitan IoT-palveluista vastaava johtaja Ari Kuukka.

    – Paristolla käyvä anturi asennetaan kertaalleen esimerkiksi betonivaluun ja se lähettää määrävälein dataa suoraan Digitan verkkoon. On hienoa, että saamme olla mahdollistamassa Wiisteen ja Stora Enson puurakentamisen kokonaisuutta, iloitsee Kuukka.

    – LoRaWAN-teknologiaa käytetään tänä päivänä laajalti maailmanlaajuisesti. Wiisteen ratkaisuille on globaalia kysyntää, ja olemme iloisia, että voimme tarjota verkkoratkaisun sensoreille eri puolilla maailmaa”, Ari Kuukka kertoo.

    Lisätietoja:

    Wiiste Oy
    toimitusjohtaja Aki Böök, puh. 040 596 4599, aki.book@wiiste.com

    Digita Oy
    johtaja, IoT-palvelut, Ari Kuukka, puh. 040 149 7942, ari.kuukka@digita.fi

    Wiiste Oy on vuonna 2012 perustettu, rakennusteollisuuden mittausjärjestelmiin keskittynyt suomalainen yritys. Oman tuotekehityksemme lisäksi tuotteidemme valmistus tapahtuu Suomessa. 

    Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.

    Lisää uutisia - uutisarkisto


    Lue lisää
  • 14.09.2020
    International demand for the digital wood moisture meter (IoT) is growing, Wiiste now supplies to Sweden, France, the Netherlands and Spain

    Launched in June, the world’s first IoT wood moisture meter is attracting a lot of international interest. In August-September, Wiiste has sold this solution to the Netherlands, Sweden, France and Spain - previously to Australia, Austria and England.

    The new innovation was created in collaboration with Wiiste and global wood technology player Stora Enso.

    - Wood construction has been on the rise in recent years. A better, more cost-effective and easier way to ensure quality and moisture control is attractive to all players in the industry, says Aki Böök, CEO of Wiiste Oy.

    Residential buildings are also about indoor health. In some cases, for example insurance companies set requirements for the moisture control of the wooden building.

    The mounting screws for the IoT measuring device are also measuring electrodes. They allow the measurement of the moisture profile of the wood from two different depths.

    - An important novelty in the whole solution is the possibility to monitor the dry chain of the wooden element through the cloud service all the way from the wooden element factory to the construction site and finally as part of the finished building. It can also monitor the moisture protection of a wooden building throughout the building's life cycle, says Toni Luopajärvi, Wiiste's development director.

    Orders from the Netherlands, Spain, France, Austria and France came mainly from local and international construction companies, but the solution is also of interest to other construction players.

    Wiiste Oy was founded in 2012. The company's IoT sensors and cloud service have already performed more than 3 million humidity measurements (source: Wiiste Oy's cloud service, Relia). Wiiste's customers include more than 130 construction companies.

    Read More:
    A New Digital Wood Moisture Meter (IoT)

    Lue lisää
  • 11.09.2020
    Puun IoT-kosteusmittarin kansainvälinen kiinnostus kasvaa: toimituksia Ruotsiin, Ranskaan, Hollantiin ja Espanjaan

    Kesäkuussa julkistettu, maailman ensimmäinen puun IoT-kosteusmittari on herättänyt runsaasti kansainvälistä kiinnostusta. Elo-syyskuun aikana Wiiste on toimittanut ratkaisua Hollantiin, Ruotsiin, Ranskaan ja Espanjaan. Jo aiemmin uutuutta toimitettiin Australiaan, Itävaltaan ja Englantiin.

    Uusi innovaatio luotiin Wiisteen ja Stora Enson yhteistyönä.

    – Puurakentaminen on ollut viime vuosina kansainvälisessä nosteessa. Aiempaa parempi, kustannustehokkaampi ja helpompi tapa laadun ja kosteusturvallisuuden varmistamiseen kiinnostaa selvästi alan toimijoita, kertoo Wiiste Oy:n toimitusjohtaja Aki Böök.

    Asuinrakennuksissa kyse on myös sisäilman terveellisyydestä. Esimerkiksi Englannissa vakuutusyhtiöt edellyttävät puurakennuksen kosteusturvallisuuden todentamista.

    – Koko ratkaisussa on erityistä se, että puuelementin kuivaketjua voidaan seurata pilvipalvelun kautta omalta päätelaitteelta tehtaalta työmaalle ja valmiin rakennuksen osaksi asti. Se voi myös valvoa puurakennuksen kosteusturvaa rakennuksen koko elinkaaren ajan, sanoo Wiisteen kehitysjohtaja Toni Luopajärvi.

    IoT-mittalaitteen kiinnitysruuveja käytetään myös mittaelektrodeina, joilla saadaan mitattua puun kosteusprofiili kahdelta eri syvyydeltä.

    Hollannin, Ranskan, Espanjan, Itävallan ja Englannin tilaukset tulivat pääosin paikallisilta ja kansainvälisiltä rakennusliikkeiltä, mutta kiinnostusta on nähtävissä myös muilta rakennusalan toimijoilta.

    Vuonna 2012 perustetun Wiiste Oy:n IoT- antureilla ja pilvipalvelulla on tehty tähän mennessä jo yli kolme miljoonaa mittausta (lähde: pilvipalvelu Relian data). Wiisteen asiakkaina on mm. yli 130 rakennusliikettä.

    Lisää uutisia - uutisarkisto

    Lue lisää
  • 30.07.2020
    Aki Böök Wiisteen toimitusjohtajaksi

    Wiiste Oy valitsi uudeksi toimitusjohtajakseen KTM Aki Böökin. Tehtävässään 1.8. aloittava Böök siirtyy johtamaan Wiisteen kansainvälistymistä Digian Digital-yksikön myyntijohtajan paikalta. Nykyinen toimitusjohtaja Toni Luopajärvi jatkaa työtään yhtiön tuote- ja kehitysjohtajana.

    – Työni tulee olemaan läheistä tekemistä asiakkaiden, kumppanuuksien ja kansainvälistymisen parissa. Suunnitelmana on samalla nostaa Wiiste seuraavalle tasolle, joka mahdollistaa suuremman volyymin vaatimat rakenteet, esimerkiksi laajemmat tukipalvelut asiakkaille, Aki Böök sanoo.


    Aki Böök on Wiiste Oy:n uusi toimitusjohtaja.

    Böökillä vahva kokemus digitaalisten palvelujen kaupallistamisesta ja myynnin kehittämisestä. Hän työskenteli asiakasanalytiikkaan ja kannattavuuden hallintaan keskittyneen Avarea Oy:n myyntijohtajana vuodet 2014–2018 ennen kuin siirtyi yrityskaupan myötä Digialle.

    Vuosina 2011–2013 hän työskenteli OpusCapitan palveluksessa Kööpenhaminassa ja vastasi yhtiön Tanskan palvelutarjonnan avaamisesta sekä Norjaan suunnatusta myynnistä.

    Lue koko tiedote STT:n sivuilta.

    Lisää uutisia - uutisarkisto

    Lue lisää
  • 16.06.2020
    Uusi Wiisteen ja Stora Enso kehittämä puun IoT-kosteusmittari nyt myynnissä!

    Puuhun ruuvattavan IoT-kosteusmittarin ja verkkosovelluksen avulla voidaan ensimmäistä kertaa varmistaa digitaalisesti, että puuelementti pysyy kuivana koko ketjun ajan tehtaalta aina valmiin rakennuksen osaksi.

    Laite lähettää reaaliaikaiset kosteustiedot pilvipalveluun ja hälyttää, jos puuelementti kastuu.

    Tiedoista voidaan myös päätellä, milloin mahdollinen kastuminen on tapahtunut – onko kosteutta kertynyt kuljetuksessa, säilytyksessä, rakennusvaiheessa vai rakennuksen valmistumisen jälkeen? Tiedot saa matkapuhelimeen tai tietokoneelle.

    Laite mittaa lisäksi ilmankosteuden sekä lämpötilan ja ilmoittaa kahdesta viiteen vuotta kestävien paristojen vaihtotarpeesta. Sen toimintaa voi ohjata verkon yli etänä.

    Erilaisiin puurakennuksiin sopivaa ratkaisua on jo pilotoitu mm. Helsingin Jätkänsaaren Wood City 2:ssa ja Itävallassa, Wienin BOKU-yliopiston rakennusprojektissa.

    Parhaillaan uusi puuelementtien IoT-kosteusmittaus on käytössä Helsinkiin kohoavan noin 700 oppilaan suomalais-venäläisen koulun rakennustyömaalla.

    Innovaatio syntyi Wiisteen ja suuryhtiö Stora Enson yhteistyönä. Ratkaisulle on haettu patenttia.

    Tutustu uuteen innovaatioon>

    Lisää uutisia - uutisarkisto


    Lue lisää